loader image

Grépfrút, dió, bor a rák ellen

Három ételt is dicsértek az Amerikai Rákkutató-társaság (AACR) most folyó denveri éves találkozóján.

A grépfrútlét, a diót és a bort.

Az AACR a világ legégibb és legnagyobb rákkutatási szakmai szervezete. Csaknem 90 országból 28 ezer kutató, orvos és gyógyult rákbeteg a tagja. Hirdetések Jó, de sok a mellékhatás A GRÉPFRÚT HATÁSA A GYÓGYSZEREKRE Nem is gondolnánk, hogy sokszor a gyógyszeres terápiák beállítása azért fullad kudarcba, mert táplálkozásunk olyan mértékben módosítja a gyógyszerek hatását a farmakokinetikai tényezők megváltoztatásán keresztül, ami már nem teszi lehetővé, hogy a készítmények kifejtsék terápiás hatásukat. Részletesen a témáról: a grépfrútfogyasztás hatása a gyógyszerekre

A Chicagói Egyetem orvosi karán végzett kis létszámú klinikai teszt azt bizonyította, hogy a rapamycin rákgyógyszer hatását lényegesen megjavítja 2,3 deciliter gérpfrútlé. A rapamycin ígéretes rákgyógyszer, mert leállítja az új erek képződését, márpedig a daganat növekedéséhez új erekre van szükség. De a rapamycin drága és nehezen szívódik fel a szervezetben.

A grépfrútról az orvosok eddig a kockázatokat szokták emlegetni, általában nem tanácsos gyógyszer mellé grépfrútot is fogyasztani, mert ez a gyümölcs megzavarhatja a bizonyos gyógyszerek lebontását szabályozó enzimek működését. A rapamycin esetében azonban ez az interferencia éppen a gyógyszer hatásosságát erősíti.

Az is igaz, hogy a kísérletben sok volt a mellékhatás, a páciensek több mint felénél tapasztaltak emelkedett vércukrot, hasmenést, alacsony fehérvérsejtszintet és levertséget. Mellrák ellen diót? A konferencián ismertetett másik tanulmány szerint a diófogyasztás csökkentheti az emlőrák kockázatát. Erről a Marshall Orvosegyetem kutatói egérkísérleteken győződtek meg. A dió lényegesen csökkentette az emlőrák gyakoriságát, a tumoros mirigyek számát és a daganatok méretét. Az egerek annyi diót kaptak, ami emberi méretre átszámítva napi 57 grammnak felel meg. Az alkalmazott kísérleti egereknél 5 hónapos korban 100 százalék gyakorisággal alakul ki az emlőrák. De a dióval etetett egereknél 3 héttel később fejlődött ki a daganat.

Borral jobb a túlélési esély? EZEK A CIKKEK IS ÉRDEKELHETIK ÖNT A vörösbor jótékony hatásai A napi diófogyasztás jót tesz az egészségnek 10 egyszerű tanács a rák megelőzéséhez Tévhitek az egészséges táplálkozásról Majdnem a lábába „került” a grépfrútdiéta A harmadik tanulmány szerint a borfogyasztás fokozza a túlélést a non-Hodgkin limfómás betegeknél. Han Hszüe-szung, a Yale Orvosegyetem doktorandusza 546 női betegen azt találta, hogy azoknál, akik fogyasztottak bort, 76 százalékos volt a túlélés, szemben a bort nem fogyasztók 68 százalékos túlélésével. Az ötéves tünetmentes túlélés 70 százalékos volt a borivóknál, és 65 százalékos a bort nem fogyasztóknál. A kínai kutatónő elismeri, hogy a következtetés egyelőre ellentmondásos, mert nehéz megvonni a határt a mértékletes és a nagy ivás között, de folytatni fogják a bor és a rák közötti hatás kutatását.

Szerző: Független Hírügynökség