loader image

Kövér: a borászat nemcsak üzlet, életforma is

A házelnök a 25. Budafoki Pezsgő- és Borfesztivál megnyitóján szólalt fel. Úgy vélte, a pezsgőkészítés lassan maga mögött hagyja „40 esztendő létező szocializmusának pusztításait”, újra megleli legjobb hagyományait, és visszahódítja piacait, sőt újakat szerez.

A borászat ma már újra nemcsak termelő tevékenység, üzleti vállalkozás, hanem életforma, filozófia, szép divat is – mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke szombaton a 25. Budafoki Pezsgő- és Borfesztivál megnyitóján, a XXII. kerületi Savoyai Jenő téren. Huszonöt évvel ezelőtt az élet minden területén újra kellett kezdeni, különösen a gazdaságban, azon belül is a mezőgazdaság ágazataiban, s „hatalmas utat tettünk meg a kapitalizmus újra felfedezésétől kezdve a privatizáció különféle csavarjain át napjainkig” – fogalmazott a házelnök, a rendezvény fővédnöke a több száz érdeklődő, köztük a borlovagrendek felvonuló tagjai előtt.

Kövér László kiemelte, hogy lassan a pezsgőkészítés is maga mögött hagyja „negyven esztendő létező szocializmusának pusztításait”, újra megleli legjobb hagyományait, és visszahódítja piacait, sőt újakat szerez. „Örülhetünk, hogy ilyen gazdag a hazai borászközösség, és gazdag az az ország, ahol ilyen borászközösségek teremnek és alkotnak” – mondta a parlament elnöke, úgy fogalmazva, hogy „aki szőlőt gondoz, hazára lel”. Végül hangsúlyozta: Magyarországnak van különleges bora, vannak sikeres borászatai és igényes, eredményes munkát végző borászai.

Szabolcs Attila (Fidesz-KDNP), a kerület polgármestere köszöntőjében Budafok-Tétény páratlan borkultúrájára hívta fel a figyelmet. A 25. alkalommal megrendezett, a történelmi egyházak képviselőinek áldása és a megnyitó beszédek után látványos ünnepi felvonulással induló Budafoki Pezsgő- és Borfesztivál a jubileum alkalmával három zenei színpaddal, gasztronómiai ínyencségekkel és a nemzeti agrárkamara gazdapiacával várja a vendégeket a hétvégén.

A 25 év minőség jelmondattal szervezett ünnepi fesztivál a térség ma is élő, tradicionális borkultúrájába kalauzolja el a vendégeket. A résztvevőket helyi és az ország különböző borvidékeiről érkező vendégborászok, folk- és világzenei előadók, kézműves ételkészítők, kreatív sziget és gyermekprogramok várják a XXII. kerület központi helyszínein.

 
Forrás: hirado.hu