Blog
Hírek, érdekességek
a nagyvilágból.
Bortárolási ismeretek
Bortárolási ismeretekSzőlő és bor Szerző: Prohászka FerencFAHORDÓTÓL A MŰANYAG BORTARTÁLYIG A borok tárolására fa-, nagyobb üzemekben cementhordót is használnak. A fahordóban a bor a dongák pórusain keresztül levegőzik, és ez elősegíti fejlődését, érését. A...
Szőlő feldolgozás
A BOR ÍZSZERKEZETESzőlő és bor Szerző: Prohászka FerencA SZÜRET ÉS A SZŐLŐ FELDOLGOZÁSA A szőlőfürtök leszedése egyszerű munkafolyamat, amit bárki el tud végezni. A szüret nemcsak ezt jelenti, hanem a szőlő leszedési időpontjának helyes megválasztását, a szőlő musttá...
Borkezelés
BorkezelésSzőlő és bor Szerző: Prohászka FerencA BORKEZELÉS Minden bortermelőnek tisztában kell lennie mindazokkal az egyszerű borkezelési eljárásokkal, amelyekkel borát megóvhatja a borbetegségektől és a borhibáktól, elősegítheti borának fejlődését, érését. Ezek az...
A borászati termékek egységes bizonylatolási, nyilvántartási és elszámolási rendjéről szóló 27/2011. (IV. 12.) VM rendelet módosításáról szóló 14/2013. (III. 7.) VM rendelet
A borászati termékek egységes bizonylatolási, nyilvántartási és elszámolási rendjéről szóló 27/2011. (IV. 12.) VM rendelet módosításáról szóló 14/2013. (III. 7.) VM rendeletA szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról szóló 2004. évi XVIII. törvény 57. § (2)...
Nielsen – Az élelmiszer-kereskedelem mennyiségben 3 százalékkal csökkent Magyarországon, 2013. november
Nielsen - Az élelmiszer-kereskedelem mennyiségben 3 százalékkal csökkent Magyarországon, 2013. novemberÉlelmiszer-kiskereskedelmünk értékben mért forgalma stabil. Az eladott mennyiség nyolc európai országban csökkent, köztük Magyarországon is Európában az átlagárak a...
Tovább dúl a harc a Tokajiért
Tovább dúl a harc a TokajiértTárgyalást tartottak csütörtökön az Európai Unió luxembourgi székhelyű törvényszékén abban a jogvitában, amelyben Magyarország azt kéri, töröljék a Tokajra utaló szlovákiai bejegyzést a borra vonatkozó eredetmegjelöléseket tartalmazó,...
Az év pincészete 2014
Az év pincészete 2014Koch Csabának, hajós-bajai borásznak adták át a magyar borászszakma legrangosabb elismerését, az Év pincészete-díjat 2014. szeptember 5-én, Borotán, a Koch Borászat székhelyén. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Magyar Bor Akadémia és a Magyar...
Kövér: a borászat nemcsak üzlet, életforma is
Kövér: a borászat nemcsak üzlet, életforma isA házelnök a 25. Budafoki Pezsgő- és Borfesztivál megnyitóján szólalt fel. Úgy vélte, a pezsgőkészítés lassan maga mögött hagyja "40 esztendő létező szocializmusának pusztításait", újra megleli legjobb hagyományait, és...
Nem városi legenda a bor jótékony hatása
Nem városi legenda a bor jótékony hatásaNem városi legenda, hogy a bornak jótékony hatása lehet a szervezetre és akár a pszichére is – erről beszélt a Kossuth Rádióban az italt egészségügyi szempontból vizsgáló egyetemi kutatás vezetője. Sok tudományos és...
A bor ízszerkezete
A BOR ÍZSZERKEZETEA bor vázát (gerincét) a savak adják, ehhez társul az alkohol, és vörösbor esetén a tannin. A SAVAK AZ ALKOHOL A TANNIN GYÜMÖLCSÖSSÉG KIEGYENSÚLYOZOTTSÁG A CIKK FORRÁSA BOROK KÖNYVE (Kossuth Kiadó) Borok könyve A grépfrútlét, a diót és a bort.A SAVAK...
Grépfrút, dió, bor a rák ellen
Grépfrút, dió, bor a rák ellenHárom ételt is dicsértek az Amerikai Rákkutató-társaság (AACR) most folyó denveri éves találkozóján. A grépfrútlét, a diót és a bort.Az AACR a világ legégibb és legnagyobb rákkutatási szakmai szervezete. Csaknem 90 országból 28 ezer...